Advies in heel Nederland. Online of bij ons op kantoor

De AOW- en pensioenleeftijd is de afgelopen jaren in rap tempo gestegen. De tijd dat je op je 55ste al met vroegpensioen kon, ligt helaas ver achter ons. Toch zijn er veel mensen die zich oriënteren op eerder stoppen met werken of om minder te gaan werken. Door je goed voor te bereiden op je pensioen en te zorgen voor inzicht in je huidige en toekomstige financiële situatie is het voor veel mensen haalbaar om eerder te stoppen met werken. Wij vertellen je hier graag meer over, zodat jij een haalbaar plan kunt maken om dit doel te realiseren.

Financiële situatie in kaart brengen

Wil je eerder stoppen met werken, dan is het belangrijk om te weten hoe je er momenteel financieel voorstaat en hoe het plaatje er uitziet op het moment dat je daadwerkelijk wilt stoppen met werken. Vaak is er meer mogelijk dan je momenteel wellicht denkt. Of je nu 5, 3 of 1 jaar eerder wilt stoppen met je baan, een succesvol plan staat met een goed inzicht en overzicht van jouw persoonlijke financiële situatie nu en in de toekomst.

Check ook wanneer je begonnen bent met het opbouwen van pensioen. Het aantal jaren dat je werkt, is niet altijd gelijk aan het aantal pensioenjaren. Er zijn namelijk pensioenfondsen die een leeftijdsgrens hanteren van bijvoorbeeld 25 jaar, waardoor de jaren die je daarvoor hebt gewerkt niet bijdroegen aan je pensioenpotje. Ook kan het zijn dat veranderingen van werkgever invloed hebben gehad op het aantal pensioenjaren, zodat dit lager uitkomt dan het aantal gewerkte jaren. Bij je pensioenverzekeraar(s) kan je navragen hoeveel pensioenjaren jij momenteel hebt opgebouwd.

Er zijn diverse flexibele oplossingen in de fiscale wetgeving voor het pensioen dat je in je werkzame leven opbouwt bij een werkgever. Dit maakt het mogelijk om het pensioeninkomen aan te passen aan jouw inkomensbehoefte. Enkele voorbeelden van de mogelijkheden zijn:

  • Pensioen naar voren halen: pensioenvervroeging
  • Uitruil van pensioen: bijvoorbeeld een eerder ingaand ouderdomspensioen verkrijgen door het partnerpensioen te ruilen
  • Variëren in de hoogte van de pensioenuitkering, waarbij je de eerste jaren meer ontvangt
  • Overbrugging van de AOW-uitkering

Interessante mogelijkheden vanuit RVU-regeling

Sinds begin 2021 is er een interessante mogelijkheid wat eerder stoppen met werken voor veel mensen een stapje dichterbij brengt. De RVU-regeling (regeling vervroegd uittreden) is sinds januari 2021 versoepeld. Waar werkgevers die een financiële ondersteuning bieden aan werknemers vlak voor de pensioenleeftijd eerder nog werden afgestraft met een extra belastingheffing van 52%, is deze fiscale boete voor vervroegd met pensioen gaan tijdelijk komen te vervallen.

Dit wil zeggen dat werknemers tegenwoordig een financiële bijdrage van €1.847 (bruto) per maand kunnen bieden aan medewerkers die 3 jaar of minder verwijderd zijn van de AOW-leeftijd. In dit geval is er geen strafheffing meer verschuldigd en in veel cao's zijn er al afspraken over de RVU-regeling gemaakt. Indien je niet onder een cao valt mag je werkgever ook de RVU-regeling afspreken op individueel- of ondernemingsniveau. Als je werkgever hier niet voor open staat valt het zonder cao niet wettelijk af te dwingen. Let er wel op dat je pensioenopbouw stopt als je gebruik maakt van de regeling. De arbeidsovereenkomst wordt namelijk beëindigd. De financiële gevolgen hiervan moet je goed onderzoeken voordat je besluit om eerder te stoppen met werken door gebruik te maken van de RVU-regeling.

Aandachtspunten bij eerder stoppen met werken

Er zijn een aantal fouten die veelgemaakt worden bij vervroegd pensioen. Zorg er altijd voor dat je weet hoe jij er financieel voorstaat op het moment dat je van plan bent te stoppen met werken. Hou hierbij rekening met inflatie, want dit heeft een grote invloed op je besteedbaar inkomen. Te snel en ondoordacht je baan opzeggen valt zeker niet aan te bevelen. Voordat jij je baan opzegt heb je een goed financieel overzicht nodig, waarbij je jouw pensioenoverzichten goed begrijpt. Veel mensen gaan daarnaast de mist in door een onjuiste inschatting van belastingtarieven, aftrekposten en heffingskortingen.

Wanneer je van plan bent om eerder te stoppen met werken is het essentieel dat jij je goed laat informeren door onze pensioenadviseurs en financieel planners. Wij kennen de valkuilen en zorgen ervoor dat jij weet wat de beste opties zijn voor jouw persoonlijke situatie. Zo voorkom je vergaande gevolgen en teleurstellingen achteraf en loop jij geen onnodig financieel risico. Een goede voorbereiding zorgt er ook voor dat jij volledig achter je keuze staat.

Gedegen inzicht fiscale regels

Jij kunt niet tot je 67e of langer wachten om eindelijk van je oude dag te gaan genieten. Maar je wilt natuurlijk wel zorgeloos eerder kunnen stoppen met werken. Of misschien is minder gaan werken interessanter in jouw geval. Iedereen heeft zijn eigen wensen en redenen om minder te werken of eerder te stoppen met werken. Maar wat kost dit precies? Hoeveel vermogen heb je nodig om de tijd tot je AOW-uitkering te overbruggen? En welke fiscale regels gelden allemaal? Onze specialisten kunnen al jouw vragen over de fiscale regels rondom vroegpensioen beantwoorden, toegespitst op jouw persoonlijke situatie. Neem vrijblijvend contact met ons op om meer te weten te komen over jouw financiële situatie. Zo krijg jij snel duidelijkheid en kan je plannen gaan maken voor de toekomst.

Er valt namelijk erg veel informatie te vinden op internet, maar het is nog een hele opgave om deze informatie op de juiste manier toe te passen op jouw situatie. Zo zie je al snel wat over het hoofd, of is de informatie die je hebt gevonden niet juist of actueel. Het laatste wat je wilt is dat je er achteraf achter komt dat bepaalde aannames niet blijken te kloppen. Elimineer dit risico door een pensioenspecialist met ruime ervaring in de hand te nemen. Jouw financiële situatie bestaat namelijk uit veel meer dan alleen het pensioen. Zo kan jij met een gerust gevoel eerder stoppen met werken, op een moment dat jou past.

NEEM CONTACT OP
Een goed financieel besluit nemen is niet eenvoudig. Heb je een financiële vraag, of weet je niet goed waar je met je vraag terecht kunt? Professioneel en persoonlijk, zo helpen wij graag! Het eerste kennismakingsgesprek waarin wij je vragen en onze werkwijze bespreken is kosteloos.
Contact opnemen
Contact opnemen