Advies in heel Nederland. Online of bij ons op kantoor

De voordelen van een goed pensioenadvies

Een goed pensioen betekent een goede financiële toekomst. Vaak worden pensioen taken uitgesteld, tot je opeens door hebt hoeveel er op je afkomt tijdens het regelen van je pensioen. Om rustig je pensioen in te gaan is het verstandig om op tijd al je zaken voor elkaar te hebben. Het pensioen lijkt nog zo ver weg, maar het moment komt sneller dan je denkt.

Hoe weet je of je optimaal bent voorbereid op je pensioen? Om deze tijd zorgeloos in te gaan is het handig om alles goed in kaart te hebben. Hoe is het geregeld met je hypotheek? En hoeveel pensioen ontvang je? Om al jouw vragen beantwoord te krijgen, is het handig om pensioenadvies in te winnen. Met een goed advies van een onafhankelijke pensioenadviseur kun je op tijd de juiste keuzes maken en met vertrouwen de toekomst tegemoet zien!

Waarom gebruik maken van pensioenadvies?

Na een talloze jaren waarin je werkzaam bent geweest, komt er een moment dat je gaat stoppen met werken. Dit is een ingrijpende verandering, die de dagelijkse structuur volledig doet veranderen. Per persoon verschilt de leeftijd dat besloten wordt om met pensioen te gaan, net als dat deze situatie voor elk persoon uniek is. Indien je kennissen of familie hebt die al met pensioen zijn, kunnen zij jou al voorbereiden op wat gaat komen. Echter, voor de serieuze zaken in het leven, is het handig om advies in te winnen van een specialist op dit gebied.

Wanneer je met pensioen gaat heb je nog een heel leven voor je, en het is natuurlijk fijn wanneer dit tot in de puntjes goed geregeld is! Daarom is het fijn om te weten wat je pensioeninkomen zal zijn en of je hiervan kunt doen wat je graag wil. Het is mogelijk dat je bijvoorbeeld te maken krijgt met een pensioengat, doordat je na je werkzame leven minder koopkracht hebt. Een pensioengat kan voorkomen wanneer je bijvoorbeeld een aantal jaar niet of minder hebt gewerkt, of als ondernemer actief bent geweest. Of jij te te zijner tijd te maken zult krijgen met een pensioengat kan een pensioenadviseur jou haarfijn uitleggen.

Wat zijn de voordelen van advies voor je pensioen?

Voor veel mensen klinkt het als muziek in de oren; eindelijk met pensioen kunnen! Alle tijd en vrijheid om te genieten van je vrije tijd en om te doen wat je graag wil. Met pensioen gaan heeft een hoop voordelen, die voor iedereen anders kunnen zijn. De één wil graag stoppen met werken, de ander wil graag actief blijven. Deze keuzevrijheid is een groot voordeel, maar er zijn meer!

Weet wanneer je met pensioen gaat

Voordat je met pensioen gaat is het belangrijk dat je een plan hebt. Een adviseur kan jou helpen bij dit plan, maar het meest belangrijk is dat jij vooral weet wat je wil gaan doen. Er zijn bijvoorbeeld regels over de pensioenleeftijd, maar je kunt zelf bepalen of je deze regels ook volgt. Je hoeft bijvoorbeeld niet met pensioen te gaan wanneer je de pensioengerechtigde leeftijd hebt bereikt, maar kan ook langer door blijven werken. De keuze ligt bij jou, maar zorg er wel voor dat je dit goed regelt. Er zijn bijvoorbeeld goede afspraken met je werkgever nodig, die contractueel moeten worden vastgelegd.

Na een lange periode van veel werken is het begrijpelijk dat je meer tijd aan vrienden en familie wil besteden. Indien je voor je pensioen aan al meer tijd wil besteden aan je dierbaren, dan kan je met vervroegd pensioen gaan. Dit houdt in dat je eerder stopt met werken, maar hier moet jij jezelf goed op voorbereiden. Je kunt bijvoorbeeld zelf pensioen op gaan bouwen, door bijvoorbeeld een deel van je geld te gaan beleggen of je pensioen eerder te laten uitkeren. Een pensioenadviseur kan jou hierbij helpen, zodat je een weloverwogen keuze kunt maken en kunt gaan genieten van je dierbaren.

Plannen met vermogen inzichtelijk

In dit artikel kon je al eerder ontdekken wat een pensioengat is en dat je zelf pensioen op kunt gaan bouwen, maar het kan ook voorkomen dat je zelf al een mooie spaarpot hebt opgebouwd. Zo’n spaarpot kan goed van pas komen als je grootse plannen hebt, zoals bijvoorbeeld lange reizen maken en je (klein)kinderen laten meegenieten. Daarnaast is een goed gevulde spaarpot natuurlijk een ideale buffer. Een pensioenadviseur kan met jou kijken wat alle mogelijkheden zijn, zodat je optimaal kunt profiteren van je eigen buffer.

De ervaring leert dat veel mensen na hun pensioen ook de spaarpot voor schenkingen willen gebruiken. Zowel kinderen als kleinkinderen kunnen het geld vaak goed gebruiken om te gaan studeren of een leuke woning te kopen, en door te schenken kun je op deze manier ook van je geld genieten. Dit is niet mogelijk bij een erfenis, waarbij de erfgenamen ook nog minder geld krijgen, doordat ze flink percentage aan erfbelasting moeten betalen. Dit maakt het schenken fiscaal aantrekkelijker, maar je kunt er zelf ook meer plezier aan beleven op deze manier.

Om te zorgen dat jouw familie zo min mogelijk belasting hoeft te betalen, kun je jaarlijkse belastingvrij een bepaald bedrag schenken. Een pensioenadviseur kan hierbij adviseren wat hierbij de beste manier is en hoeveel je kunt schenken. Indien je jouw woning later in de familie wil laten blijven, is het ook verstandig om met een adviseur om tafel te gaan. Naast de belastingvrije schenkingen zijn er ook verschillende manieren om bijvoorbeeld je huis te verduurzamen, zodat de waarde qua woongenot en op financieel gebied toeneemt. Op deze manier kunnen je dierbaren later ook profiteren van jouw pensioenplannen!

Hoe kan je als ZZP’er met pensioen?

Als ZZP’er met pensioen gaan is anders dan voor mensen in loondienst. Voor mensen in loondienst is het opbouwen van een pensioen een stuk eenvoudiger geregeld. Via de werkgever wordt geregeld dat je pensioen op kunt bouwen. Als ZZP’er heb je geen werkgever, waardoor je dit zelf moet gaan doen.

Ook zelfstandigen hebben recht op AOW, maar zullen daarnaast zelf voor hun aanvullende pensioen moeten zorgen. De AOW zelf is in dit geval vaak niet genoeg, en zeker niet in de huidige tijd van toenemende inflatie. Als ZZP’er is het daarom belangrijk om te regelen dat je meer dan alleen het AOW zal krijgen. Met het juiste pensioenadvies kan jij als ZZP’er ook zorgeloos met pensioen!

NEEM CONTACT OP
Een goed financieel besluit nemen is niet eenvoudig. Heb je een financiële vraag, of weet je niet goed waar je met je vraag terecht kunt? Professioneel en persoonlijk, zo helpen wij graag! Het eerste kennismakingsgesprek waarin wij je vragen en onze werkwijze bespreken is kosteloos.
Contact opnemen
Contact opnemen