Advies in heel Nederland. Online of bij ons op kantoor

DGA Pensioen, keuze gemaakt, hoe nu verder?

Even een korte terugblik op het pensioen in eigen beheer van de DGA. Ben je DGA en bouwde je pensioen in eigen beheer op? Dan heb je als het goed is een keuze gemaakt over het opbouwde pensioen in eigen beheer. Het opbouwen van pensioen in eigen beheer is namelijk met ingang 1 juli 2017 niet meer mogelijk. Tot uiterlijk eind 2019 heb je als DGA de tijd om te kiezen wat met je het opgebouwde pensioen mag gebeuren.

Je hebt 3 mogelijkheden:

  • Afkopen: afstempelen naar fiscale waarde (fiscaal geruisloos) en vervolgens afkoop met een korting, zonder revisierente
  • Omzetting in een oudedagsverplichting: net als bij afkopen afstempelen naar de fiscale waarde (fiscaal geruisloos) en omzetten in een oudedagsverplichting
  • Of je bevriest het bestaande pensioen in eigen beheer.

DGA pensioen, hoe nu verder?

Prima, nu heb je een keuze gemaakt over het pensioen dat je in eigen beheer opbouwde. Dat wil helaas niet zeggen dat je financiële toekomst veilig is gesteld, laat staan de financiële toekomst van je nabestaanden als je onverhoopt overlijdt. Ik wil niet zeggen dat daar wel sprake van was voordat je een keuze over pensioen in eigen beheer moest maken. Sterker nog, pensioen in eigen beheer is in het verleden veelal gebruikt om fiscaal voordeel te realiseren. Fiscaal voordeel is mooi echter alleen als het fiscale voordeel daadwerkelijk bedraagt aan je financiële toekomst. De (toekomstige) verplichting die aan pensioen in eigen beheer 'kleeft' is in te veel situaties onderbelicht gebleven en is voor veel mensen een financiële verassing.

Heeft de B.V. op termijn voldoende liquide middelen?

De B.V.  heeft afhankelijk van de keuze die je hebt gemaakt een verplichting om het (bevroren) pensioen in eigen beheer op termijn levenslang periodiek aan je uit te keren. De vraag daarbij is tot welk moment de B.V. aan die verplichting kan blijven voldoen? De belastingdienst zal daar, in geval de B.V. daar op termijn niet meer in kan voorzien iets van vinden. Ik hoef denk ik niet uit te leggen dat de belastingdienst dit niet goed vindt.

Deze vraag is ook van toepassing als het pensioen in eigen beheer in een oudedagsverplichting om is gezet en waarbij de verplichting om de uitkeringen (op termijn) te voldoen bij de eigen B.V. aan wordt gehouden. In tegenstelling tot het pensioen in eigen beheer is de uitkeringsduur van een oudedagsverplichting 20 jaar in plaats van levenslang zoals bij pensioen in eigen beheer. De verplichting van de oudedagsverplichting is weliswaar korter, desondanks moet de B.V. de uitkeringen kunnen doen. Daarvoor moet voldoende beschikbaar vermogen aanwezig zijn.

De basis voor DGA pensioen

Allereerst zal de keuze die je over je pensioen in eigen beheer hebt gemaakt financieel moeten worden beoordeeld en 'doorvertaald'.  Kort gezegd, wat is financiële vertaling van de (toekomstige) pensioen of oudedagsverplichting van de B.V, kan de B.V. voldoende lang in die periodieke verplichting voorzien, wat zijn je mogelijkheden als er sprake is van een te aan beschikbaar vermogen waarmee in de pensioen of oudedagsverplichting moet worden voorzien.

Wat betekent je keuze over je DGA pensioen voor je (toekomstige) portemonnee?

Als eenmaal duidelijk is in welke mate je B.V. in de pensioen of de oudedagsverplichting kan voorzien en als duidelijk is welke maatregelen daar voor nodig zijn, pas dan kan worden bepaald wat dat concreet (op termijn) voor je besteedbare inkomen betekent.

Is dat (toekomstige) inkomen voldoende hoog of niet?

In veel gevallen zal blijken dat de pensioen of de oudedagsverplichting onvoldoende is voor de (toekomstige) gewenste levensstandaard. In die situatie volgen vrijwel automatisch de volgende vragen:

  • Wat zijn andere mogelijkheden om pensioen op te bouwen?
  • Hoeveel vermogen heb je op basis van je wensen op termijn nodig?
  • Is het realistisch bedrag om nog op te bouwen?
  • Hoeveel vermogen moet je daarvoor jaarlijks reserveren?
  • Welk jaarlijks rendement is daarvoor nodig?
  • Hoe zorg je dat met zoveel mogelijk zekerheid je pensioen veilig stelt?
  • Bouw ik vermogen in de B.V. of in de privésfeer op?
  • Gaat de opbouw van vermogen niet te veel ten koste van je huidige levensstandaard?
  • Welke concessies moet je maken als je je doel niet bereikt?
  • etc. 

Heb je een keuze over jouw pensioen in eigen beheer gemaakt? Wil je weten waar je (B.V.) financieel ‘staat’ en weten wat dat (op termijn) voor jou betekent? En wil je weten hoe je jouw financiële toekomst veilig kan stellen en wat daarvoor nodig is? Neem dan contact op.

Disclaimer: alle informatie is een algemene weergave en is geen vervanging voor advies. Eventueel gebruik van de informatie is voor eigen verantwoordelijkheid van de gebruiker. Rietveld Financiële Planning & Advies B.V. accepteert geen aansprakelijkheid voor mogelijke (vervolg)schade. Aan het bericht kunnen geen rechten worden ontleend. Neem contact op voor geheel onafhankelijk pensioenadvies.

NEEM CONTACT OP
Een goed financieel besluit nemen is niet eenvoudig. Heb je een financiële vraag, of weet je niet goed waar je met je vraag terecht kunt? Professioneel en persoonlijk, zo helpen wij graag! Het eerste kennismakingsgesprek waarin wij je vragen en onze werkwijze bespreken is kosteloos.
Contact opnemen
Contact opnemen