Eerder stoppen met werken

Wil je eerder stoppen met werken, of minder gaan werken? Bijvoorbeeld omdat het werk fysiek of mentaal zwaarder wordt? Of gewoon omdat andere dingen in je leven belangrijker worden? Veel mensen die tegen het einde van hun carrière lopen kijken naar dat moment uit. Het vooruitzicht op meer vrije tijd en meer tijd voor hobby’s en quality time met (klein)kinderen spreekt veel mensen aan.

 

 • Is het financieel haalbaar om te stoppen met werken?
 • Is het verstandig om je pensioen eerder in te laten gaan?
 • Of leef je eerst van spaargeld en laat je je pensioen later in gaan?
 • Of is het beter om eerst hoge en later lagere pensioenuitkeringen te ontvangen?
 • En wat zijn de gevolgen voor je partner als je onverhoopt overlijdt?
 • Zijn er regelingen waar je gebruik van kan maken?

Wij zorgen dat je volledig inzicht en overzicht krijgt in de financiële en de fiscale gevolgen waardoor je de beste keuzes kan maken. Je krijgt een uniek financieel dashboard die je helpt bij het realiseren van jouw plannen.

Wij staan klaar om je verder te helpen zodat je weloverwogen de juiste beslissingen kan nemen.

Is eerder stoppen met werken financieel haalbaar?

Krijg grip op jouw financiële toekomst

Wij helpen we je grip te krijgen op jouw financiële toekomst zodat je de juiste keuzes kan maken. Of je nu overweegt eerder te stoppen met werken of om minder te werken. Het is essentieel om te zorgen voor voldoende inkomen, zowel nu als in de toekomst. Als je eerder stopt met werken kan dit leiden tot een lager pensioen door een kortere opbouwperiode. Wij bieden diverse financiële oplossingsrichtingen aan die het mogelijk maken om eerder te stoppen met werken, die zorgen voor voldoende inkomen, zowel nu als later.

 

Hoeveel kan je per maand uitgeven?

Heb je bij verschillende pensioenfondsen pensioen opgebouwd? Dan is het vaak ingewikkeld om goed beeld van de volledige pensioensituatie te krijgen. Elk pensioen keert vanaf een andere leeftijd een ander jaarlijks bruto pensioenbedrag uit waardoor je pensioeninkomen varieert. Ook de AOW-leeftijd wijkt vaak af van de pensioenleeftijd. In bepaalde jaren kan het daardoor zo zijn dat spaargeld nodig is om een periode financieel te overbruggen.
Wij bieden helderheid over de gevolgen van keuzes, zoals inzicht in de financiële gevolgen op korte en langere termijn van het wel of niet eerder laten ingaan van pensioen. Of van de uitkomst als je eerst hogere en later lagere pensioenuitkeringen wenst.

Inkomensverschillen bij stoppen met werken

Als je stopt met werken, kunnen inkomsten per jaar sterk variëren terwijl uitgaven voor essentiële zaken doorlopen of zelfs stijgen. Onze expertise biedt duidelijkheid over de continuïteit en de bestendigheid van jouw toekomstige inkomenswens. Wij geven je inzicht en overzicht waardoor je de juiste keuzes kan maken.

Tijdelijke RVU-regeling: Extra uitkering bij vervroegd pensioen

De komende vijf jaar, vanaf 2021, kan je als je vroegtijdig stopt met werken mogelijk profiteren van een extra uitkering dankzij een tijdelijke versoepeling van de RVU-heffing. Deze maatregel is ingesteld omdat mensen die bijna de AOW-leeftijd bereiken vaak moeite hebben om de laatste jaren tot aan de AOW ‘vol’ te maken, wat gezondheidsproblemen kan veroorzaken. De versoepeling van de RVU-heffing biedt ruimte voor meer maatwerk tussen werkgevers en werknemers. Wij laten zien wat de RVU regeling voor jou betekent en of je daadwerkelijk kan stoppen met werken.

Voldoende inkomen bij overlijden?

Is het inkomen van je partner voldoende als je onverhoopt overlijdt? Het partnerpensioen is vaak op risicobasis geregeld. Dit betekent dat je partner nabestaandenpensioen ontvangt als je overlijdt. Echter moet je nog wél in loondienst zijn. Stop je echter eerder met werken dan vervalt het partnerpensioen. Dit resulteert in geen of een lager partnerpensioen en dus mogelijk voor een te laag inkomen voor je partner. Wij laten zien hoe je dit kunt voorkomen en op kan lossen.

Veranderingen in pensioen door scheiding?

Afspraken over pensioen kunnen de financiële haalbaarheid van stoppen met werken beïnvloeden. Ben je gescheiden? Dan zijn er vaak afspraken gemaakt over het pensioen. Wij brengen deze afspraken uit het verleden in kaart, zodat je helderheid krijgt.

Belastingbesparingen

De belasting over het jaarlijks bruto pensioen vóór de AOW-leeftijd is hoger dan over pensioen ná de AOW-leeftijd. Dit kan ook gevolgen hebben voor de netto hypotheeklasten, die kunnen stijgen. Het is ook belangrijk aandacht te besteden aan veranderingen in heffingskortingen. Wij maken deze wijzigingen inzichtelijk.

Toeslagen

Wellicht kom je in aanmerking voor toeslagen, zoals zorg- of huurtoeslag. Als je stopt met werken of minder gaat werken, kan het jaarlijkse inkomen aanzienlijk variëren, wat van invloed kan zijn op toeslagen die komen te vervallen of juist aangevraagd kunnen worden. Wij beoordelen dit voor je zodat je hier rekening mee kan houden.

Hoe stabiel is jouw toekomstige netto inkomen?

Veel pensioenfondsen zijn niet in staat om het pensioen jaarlijks te indexeren. Indexatie is bedoeld om prijsstijgingen (inflatie) gedeeltelijk te compenseren. Als pensioen niet jaarlijks wordt geïndexeerd betekent dit dat je elk jaar in feite minder kunt kopen doordat de prijzen jaarlijks stijgen. Hierdoor is het moeilijk om met zekerheid te zeggen of het financieel haalbaar is om te stoppen met werken. In onze analyses houden we rekening met inflatie, waardoor je helderheid krijgt over de bestendigheid van jouw financiële toekomst.

Wat wij voor jou doen

Onze persoonlijke begeleiding spreekt veel mensen aan. Wij zorgen dat je de juiste beslissing kunt nemen en geven duidelijkheid over jouw toekomstige financiële situatie. RFPA gelooft in een integrale benadering waarbij we jouw persoonlijke omstandigheden en de financiële en fiscale situatie over een langere periode in samenhang bekijken. Hierdoor kun je weloverwogen besluiten nemen over eerder stoppen met werken.

Onze oplossing om eerder te stoppen met werken!

 • Een persoonlijk aanspreekpunt
 • Persoonlijke begeleiding bij financiële en fiscale vragen
 • Advies afgestemd op jouw wensen
 • Een duidelijk stappenplan
 • En een persoonlijk financieel dashboard. In het financieel dashboard worden alle factoren die in jouw situatie een rol spelen in samenhang op basis van realistische uitgangspunten doorgerekend. Het financiële effect van keuzes op korte termijn en de financiële haalbaarheid om eerder te stoppen met werken worden met een persoonlijk financieel dashboard in één oogopslag duidelijk.

Met onze persoonlijke begeleiding, advies en jouw eigen financieel dashboard krijg je:

 • Financieel inzicht & overzicht
 • Bevestiging van de haalbaarheid van jouw wensen
 • Financiële duidelijkheid
 • Fiscale optimalisatie
 • Geen dikke rapportages
 • Visualisatie van jouw volledige financiële situatie
 • Eenduidige en heldere antwoorden
 • Een duidelijk stappenplan
 • Financiële kansen & mogelijkheden
 • Volledige informatie voor de juiste beslissingen
 • Persoonlijke begeleiding en advies
 • Financiële rust

Neem contact op

Een goed financieel besluit nemen is niet eenvoudig. Heb je een financiële vraag, of weet je niet goed waar je met je vraag terecht kunt? Professioneel en persoonlijk, zo helpen wij graag! Het eerste kennismakingsgesprek waarin wij je vragen en onze werkwijze bespreken is kosteloos.

Klanten beoordelen ons met
Rietveld Financiële Planning & Advies
4.9starstarstarstarstar
Gebaseerd op 30 recensies
WAAROM RFPA?
 • Het eerste gesprek is altijd kosteloos.
 • 100% onafhankelijk. Geen banken, geen verzekeraar, zelfs geen financiële producten. Gewoonweg geen andere belangen.
 • Meer dan 20 jaar ervaring in de financiële branche
 • Je hebt altijd je eigen deskundige contactpersoon met wie je kan overleggen.
 • Wij maken deskundige financiële analyses, alleen daar heb je echt wat aan.
 • Begrijpelijk voor iedereen. Wij leggen het uit in de tijd die daarvoor nodig is.
WIJ BEDIENEN KLANTEN DOOR HEEL NEDERLAND
Neem contact op