Advies in heel Nederland. Online of bij ons op kantoor

Traditioneel schenken veel mensen jaarlijks een bedrag aan kinderen. In de praktijk wordt veelal een bedrag geschonken gelijk of lager aan de schenkvrijstelling (€ 5.428 in 2019) per belastingjaar. Op die manier zijn de kinderen geen schenkbelasting verschuldigd. In bepaalde situaties is het beter om schenkbelasting te betalen.

Betaal schenkbelasting, bespaar erfbelasting

De tarieven voor schenk en erfbelasting zijn gelijk aan elkaar. Erft een kind na aftrek van de vrijstelling erfbelasting (€ 20.616 in 2019) ongeveer € 125.000 dan is daar 10% (€ 12.500) erfbelasting over verschuldigd. Erft een kind meer dan die € 125.000 dan is over dat merendeel zelfs 20% erfbelasting verschuldigd. Mede door huidige huizenmarkt zijn nalatenschappen in veel situaties relatief hoog. Daardoor is sneller meer erfbelasting verschuldigd dan je verondersteld.

Door meer te schenken, meer dan de jaarlijkse schenkvrijstelling ad. € 5.428 (2019), is over het merendeel schenkbelasting verschuldigd. Dat lijkt onlogisch... Door meer te schenken, maar niet meer dan ongeveer € 125.000 kan je 10% erfbelasting besparen.

Wil je ook slim schenken, wil je schenk of erfbelasting besparen?

Disclaimer: alle informatie is een algemene weergave en is geen vervanging voor advies. Eventueel gebruik van de informatie is voor eigen verantwoordelijkheid van de gebruiker. Rietveld Financiële Planning & Advies B.V. accepteert geen aansprakelijkheid voor mogelijke (vervolg)schade.

NEEM CONTACT OP
Een goed financieel besluit nemen is niet eenvoudig. Heb je een financiële vraag, of weet je niet goed waar je met je vraag terecht kunt? Professioneel en persoonlijk, zo helpen wij graag! Het eerste kennismakingsgesprek waarin wij je vragen en onze werkwijze bespreken is kosteloos.
Contact opnemen
Contact opnemen