Advies in heel Nederland. Online of bij ons op kantoor

Het is vaak niet de bedoeling dat de koude kant in geval van een scheiding aanspraak kan maken op een schenking. Hoe regel je dat goed?

Trouwen na 1 januari 2018
Het huwelijksvermogensrecht is met ingang van 1 januari 2018 gewijzigd. Die wijziging houdt onder meer in dat voor mensen die na 1 januari 2018 trouwen en als geen aanvullende voorwaarden aan het huwelijk worden verbonden dat niet ‘automatisch’ sprake is van een algemene gemeenschap van goederen. Er is geen sprake van boedelmening. Dit betekent dat door de koude kant in geval van echtscheiding niet zondermeer aanspraak op een schenking kan maken.

Getrouwd voor 1 januari 2018
Ben je voor 2018 getrouwd, heb je geen huwelijkse voorwaarden opgemaakt? In die situatie is sprake van een algemene gemeenschap van goederen. Voor schenkingen betekent dit dat die, voor zover aan de schenking geen aanvullende bepalingen aan zijn verbonden, in de huwelijkse gemeenschap vallen. De koude kant kan in deze situatie en als van echtscheiding sprake is wel aanspraak maken op de schenking.

Uitsluitingsclausule
Wil je dat de koude kant onder geen beding aanspraak kan maken op schenkingen? Stel dan een schenkingsakte op waar een uitsluitingsclausule in op is genomen. Afhankelijk van de schenkvorm kan dit zonder tussenkomst van een notaris.

Harde of zachte uitsluitingsclausule?
Het is vaak niet de bedoeling dat de koude kant in geval van een scheiding aanspraak kan maken op een schenking. In geval van overlijden wordt daar in de praktijk vaak anders over gedacht. In die situatie mag de koude kant veelal wel aanspraak op de schenking maken. Daar kan je een zachte uitsluitingsclausule voor gebruiken. Wil je dat de koude kant nooit aanspraak kan maken op de schenking, dan biedt de harde uitsluitingsclausule uitkomst. Dat kan echter nadelig zijn voor erfbelasting in geval van overlijden van de begiftigde.

Insluitingsclausule
Ben je na 1 januari 2018 getrouwd? Mag de koude kant wel aanspraak maken op de schenking als de degene die de schenking oorspronkelijk heeft ontvangen overlijdt? Overweeg dan een insluitingsclausule. Daar bespaar je mogelijk ook erfbelasting mee.

Schenkingsovereenkomst

Het is altijd verstandig om afspraken over de schenking vast te leggen. Afhankelijk van de wensen kan dat zonder tussenkomst van een notaris.

Wil je slim schenken, wil je weten of je je zaken goed regelt?

Disclaimer: alle informatie is een algemene weergave en is geen vervanging voor advies. Eventueel gebruik van de informatie is voor eigen verantwoordelijkheid van de gebruiker. Rietveld Financiële Planning & Advies B.V. accepteert geen aansprakelijkheid voor mogelijke (vervolg)schade.

NEEM CONTACT OP
Een goed financieel besluit nemen is niet eenvoudig. Heb je een financiële vraag, of weet je niet goed waar je met je vraag terecht kunt? Professioneel en persoonlijk, zo helpen wij graag! Het eerste kennismakingsgesprek waarin wij je vragen en onze werkwijze bespreken is kosteloos.
Contact opnemen
Contact opnemen