Financiële gevolgen ontslag

demo-attachment-44-Group_7543
VOOR PARTICULIEREN

Dreigt ontslag of ben je ontslagen?

De gevolgen van een ontslag zijn vaak groter dan je denkt, je verliest niet alleen je baan maar het heeft ook grote financiële gevolgen. Ben je net ontslagen of ziet het er naar uit dat ontslag volgt? Met de hulp van RFPA ben je voorbereid op de financiële gevolgen.

Vraag een gratis kennismaking aan

Transitievergoeding bij ontslag

Of het nu gaat om ontslag met wederzijds goedvinden, ontslag op initiatief van je werkgever, of ontslag omdat de werkgever reorganiseert. Voor iedereen heeft de beëindiging van een dienstverband financiële gevolgen. In veel situaties ontvang je een transitievergoeding, beëindigingsvergoeding of een ontslagvergoeding. Wat zijn jouw mogelijkheden met de vergoeding en hoe bespaar je belasting? Dat is wat veel mensen zich afvragen. 

Gouden handdruk

De gouden handdruk is een andere term voor een transitievergoeding. Spreken we over een gouden handdruk dan gaat het over een transitievergoeding of een beëindigingsvergoeding.

Belasting over transitievergoeding

Over en transitievergoeding ben je belasting verschuldigd. Hoeveel belasting je moet betalen hangt af het totale belastbare inkomen in box 1. Kort gezegd betaal je meer belasting als jouw inkomen hoger is. Er zijn mogelijkheden om het belastbare inkomen te verlagen, en dus om belasting te besparen.

Ontslagvergoeding belasting spreiden

Er zijn verschillende manieren om er voor te zorgen dat je minder belasting gaat betalen over jouw vergoeding. Eén van die mogelijke manieren is het fiscaal spreiden van de ontslagvergoeding. Ontslagvergoeding belastingvrij uitkeren Het is niet mogelijk om een ontslagvergoeding belastingvrij uit te keren. De werkgever is verplicht om bij het uitkeren van de ontslagvergoeding de loonheffing in te houden. Wat er vervolgens nog aan belasting betaald moet worden is afhankelijk van het totale belastbare inkomen. Het kan zijn dat de werkgever te veel belasting in heeft gehouden. In dat geval kan je te veel betaalde belasting terugkrijgen.

Netto transitievergoeding berekenen

Iedereen moet belasting over een transitievergoeding betalen. Afhankelijk van je persoonlijke financiële situatie betaal je meer of juist minder belasting. Er zijn mogelijkheden om de belasting over je (wettelijke) ontslagvergoeding te verlagen. Daar kunnen wij voor zorgen.

Transitievergoeding pensioengerechtigde leeftijd

Ook als vlak voor het bereiken van de pensioengerechtigde leeftijd ontslag volgt heb je in veel situaties recht op een volledige transitievergoeding. Dit ondanks dat de financiële gevolgen van ontslag in die situatie over het algemeen kleiner zijn. Daar staat tegenover dat kans om een nieuwe baan ook kleiner is als je ouder bent. Per saldo wordt het daardoor financieel niet makkelijker. Wij laten zien waar je financieel aan toe bent, ook als het niet lukt om een nieuwe werkgever te vinden.

Wat te doen met transitievergoeding

Tegenwoordig kan je en transitievergoeding niet meer afstorten. In het verleden was dat wel mogelijk. De verschuldigde belasting werd buiten de loonheffing gehouden waardoor in de toekomst veelal minder belasting verschuldigd is. Desondanks zijn er afhankelijk van jouw persoonlijke financiële situatie mogelijkheden om belasting te besparen.

Wat krijg je?

In de eerste plaats geven wij financieel inzicht en overzicht door de volledige financiële situatie in samenhang met je persoonlijke wensen door te rekenen.

De volledige financiële situatie wordt gevisualiseerd. Het wordt daardoor in één oogopslag duidelijk wat jouw mogelijkheden zijn. Wat krijg je:

 • Financiële kansen / mogelijkheden
 • Financieel inzicht & overzicht
 • Bevestiging van de haalbaarheid van je wensen
 • Financiële duidelijkheid
 • Een eigen persoonlijk financieel dashboard
 • Persoonlijke aandachtspunten
 • Geen dikke rapportages
 • Visualisatie van jouw volledige financiële situatie
 • Eénduidige en heldere antwoorden
 • Goede informatie om keuzes te maken 
 • Duidelijkheid in jouw financiële mogelijkheden
 • Een deskundige die met je meedenkt
 • Je eigen persoonlijke adviseur
 • Financiële rust

Wil je weten waar je aan toe bent?

Om vast te stellen waar je in jouw situatie aan toe bent is het van belang om met diverse factoren rekening te houden. Denk hierbij bijvoorbeeld aan:
 • Het verlies van je inkomen uit loondienst
 • De hoogte van de transitievergoeding
 • Een mogelijke WW, PAWW of IOW uitkering
 • Beëindiging van je pensioenopbouw
Ontslag heeft vaak ook gevolgen voor de hypotheeklasten. Om écht duidelijkheid te krijgen in je gewijzigde financiële situatie wordt door ons met jouw volldedige financiële situatie rekening gehouden.

Waarom RFPA?

Kosteloos

Het eerste gesprek is altijd kosteloos. Tijdens dat gesprek maken wij graag kennis met je, bespreken je wensen en onze dienstverlening.

100% onafhankelijk

Het gaat bij RFPA altijd alleen over jou. Geen banken, geen verzekeraar, zelfs geen financiële producten. Gewoonweg geen andere belangen.

Alleen jouw wensen

Iedereen heeft eigen specifieke wensen en een eigen financiële situatie. Sommige situaties zijn vergelijkbaar maar nooit helemaal hetzelfde.

20 jaar ervaring

Inmiddels meer dan 20 jaar ervaring in de financiële branche. En RFPA gaat door, mensen verder helpen.

Eigen Contactpersoon

Bij RFPA gaat het om mensen. Je hebt altijd je eigen deskundige contactpersoon met wie je kan overleggen.

Kwaliteit

Wij maken deskundige financiële analyses, alleen daar heb je echt wat aan.

Voor iedereen duidelijk

Er wordt duidelijke taal gesproken. Zo min mogelijk vaktermen, dus begrijpelijk voor iedereen. Wij leggen het uit in de tijd die daarvoor nodig is.

toekomstgericht

RFPA denkt altijd verder en kijkt vooruit en richt zich op langdurige klantrelaties. Wij zijn echte meedenkers, financiële bouwers van de toekomst.

NEEM CONTACT OP
Een goed financieel besluit nemen is niet eenvoudig. Heb je een financiële vraag, of weet je niet goed waar je met je vraag terecht kunt? Professioneel en persoonlijk, zo helpen wij graag! Het eerste kennismakingsgesprek waarin wij je vragen en onze werkwijze bespreken is kosteloos.